Европейският проект LIFE GySTRA, координиран от Технологичния център CARTIF, ще измерва реалните емисии на мотоциклетите, които участват в това издание на традиционното мото състезание Pingüinos, което ще се проведе във Валядолид, в стария военен кон, между 9-и и 12 януари.

Pingüinos е една от най-важните концентрации на мотоциклети в Европа и за това издание се очаква приток от над 30 000 участници. Възползвайки се от такова внедряване на превозното средство, CARTIF и OPUS RSE ще проведат мащабна кампания за измерване на емисии дистанционно от присъстващите мотоциклети. За това ще се използва устройството за дистанционно наблюдение RSD, разработено от компанията OPUS RSE, което ще бъде разположено неразличимо между входа на къмпинга и достъпа съответно до пътя CL610 от VA30. Това устройство е способно да измерва емисии на NO, HC, CO, PM и NO2 от повече от 1000 превозни средства на час.

Целта на тази демонстрация не е нищо друго освен да се знае състоянието на емисиите на мотоциклетите, присъстващи на събитието, и да се види колко се различава по отношение на предписанията, които трябва да бъдат спазени. Трябва да се отбележи, че тази инициатива има изцяло научен характер и няма да се налага санкция за тези превозни средства, които надвишават своите емисии.

Share This